Cirqulinair

Gronings variété diner

Over ons

Niemand kon om de wereldwijde Covid-pandemie heen die de hele wereld tussen december 2019 en begin 2022 trof. Maar wie had kunnen bedenken dat dit het perfecte moment zou zijn om een nieuwe creatieve samenwerking op te zetten tussen artiesten die normaal gesproken over de hele wereld schitteren en optreden, maar nu allemaal vastzitten in hun woonplaatsen in de provincie Groningen? Roos Hermanides zag deze mogelijkheid.

En zo brachten Roos Hermanides, Arlette Hanson, Hilbert Geerling en Salim Musa in 2020 het idee tot leven van een variété diner, waar circus, comedy, theater, muziek en heerlijk eten samenkomen. We zochten naar andere creatieve geesten die gedurfd genoeg waren om te midden van een pandemie, waarin de hele culturele wereld tot stilstand kwam, een variété- en eetfestijn op te zetten. Al snel vonden we versterking in Tobit van Vliet en Jasmijn Rubingh. Met hen was ons dreamteam compleet en zo werd de eerste editie van ‘Cirqulinair’ een feit.

Het enige wat nog ontbrak, was een locatie. Die vonden we op een grauw uitziend industrieterrein aan de westelijke rand van de stad Groningen. Hier staat ‘De Loods’ onder leiding van Ortrun Poolman. Bij aankomst vraag je je in eerste instantie af waar je terecht bent gekomen, maar zodra de deuren opengaan, word je een andere wereld in gezogen. Een wereld van rood pluche, theater en variété. Een wereld waar alles mag en alles mogelijk is. Voor een moment mag je alle dagelijkse beslommeringen vergeten en je onderdompelen in ‘Cirqulinair’.

Het eerste proefweekend in 2020, waarin we vier dagen optraden, werd enthousiast ontvangen door het publiek. Jacques D’Ancona prees zelfs onze show met 4 sterren in de Volkskrant en eiste een vervolg. Aangemoedigd door de overweldigende respons besloten we om in 2021 dezelfde show opnieuw op te voeren, maar deze keer met acht voorstellingen verspreid over twee weken. Tot onze vreugde waren alle shows snel uitverkocht en werden we overladen met positieve feedback van onze gasten. Het werd duidelijk dat we iets bijzonders hadden ontdekt – een concept dat gekoesterd en voortgezet moest worden.

Daarom zijn we in 2023 aan de slag gegaan met getalenteerde mensen wiens vaardigheden ongeëvenaard zijn. Met hun hart op de juiste plaats en een gedeelde passie om het beste te bieden aan onze gasten. Onder hen zijn Bram van Steijn voor licht en geluid en Helena Cardoso voor de choreografieën. Daarnaast stort Lotte Rosier zich namens ons volledig op het aanvragen van subsidies en fondsen om deze droom voor zoveel mogelijk mensen werkelijkheid te maken.

Met Roos, Salim, Tobit en Jasmijn als de kern van ons gezelschap, en met de onschatbare hulp van vele vrijwilligers, familieleden, vrienden en stagiaires, hebben we in 2023 een geheel nieuwe show op de planken gebracht. Het was een buitengewoon spannende ervaring om voor de allereerste keer een nieuwe Cirqulinair-show te produceren. We werden overspoeld door vragen zoals: Zal deze show net zo goed zijn als de vorige? Zullen er genoeg mensen komen? Wat zullen ze ervan vinden? Hebben we de juiste sfeer weten te pakken?

Echter, tijdens de première werd al snel duidelijk dat met de toevoeging van topartiesten Rein de Kok (slap koord/clownerie/rola rola) en Sander Boschma (handstand/touw), de avond niet enthousiaster ontvangen kon worden door het publiek. Er waren talloze staande ovaties, ontroerde mensen die op het randje van hun stoel zaten met ingehouden adem, en anderen die bulderden van het lachen. De shows waren meer dan uitverkocht en we hebben zelfs moeten opschalen naar 90 kaarten per avond in plaats van de oorspronkelijke 75. Een van de grootste complimenten was het feit dat een gezin, tijdens de pauze van de voorstelling, kaarten voor de volgende dag aan het boeken waren om hun oma mee te kunnen nemen en henzelf nogmaals te zien! Met volle overtuiging kunnen we nu zeggen dat het een ongekend succes was!

Inclusiviteit is een kernwaarde voor ons bij Cirqulinair. We streven ernaar om een omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt en kan deelnemen aan onze shows. We erkennen dat diversiteit belangrijk is en streven ernaar om een breed scala aan mensen te bereiken en te betrekken. Bij Cirqulinair geloven we dat kunst en entertainment iedereen moeten kunnen bereiken, ongeacht achtergrond, beperking of financiële mogelijkheden. We zijn vastbesloten om een ruimte te creëren waar iedereen kan genieten, zich gewaardeerd voelt en deel kan uitmaken van ons geluk.

Daarom zeggen wij met trots, Cirqulinair gaat door! In 2024 komen wij terug met een geheel nieuwe voorstelling. Deze keer wederom met verschillende speeldagen die ook toegankelijk zijn voor mensen met een audiovisuele of visuele beperking. Met dezelfde charme, maar met een nieuw programma en een nieuw menu!